Barn och de första leksakerna

shutterstock_251996248

Ett barn blir ofta överröst med leksaker: det kommer gåvor från alla håll och som förälder vill man alltid ge sina barn något nytt att roa sig med. Ibland fungerar enkelheten bäst. 

Som vi tidigare pratat om, börjar barn med leksaker vid bara några månaders ålder. Och när de är så unga krävs det inte mycket för att hålla deras uppmärksamhet. Den klassiska “tittut”-leken kan underhålla i timmar samtidigt som barnet lär sig att lite på föräldrarna.

Och det är så man ska tänka när man köper en leksak till små barn: vad kan mitt barn få för lärdomar med den här? När barnen är riktigt små blir nästan allt en levnadsläxa. Att lära sig former och färger är ett stort steg. Att förstå att även om mamma och pappa inte syns, finns de fortfarande och kommer alltid tillbaka. Att få träna finmotorik med lite kluriga pussel och att trycka på rätt knapp på ett spel är alla viktiga saker som hjälper barnets utveckling.

Med tanke på det, behöver man inte så mycket leksaker när barnet är liten. Det som var roligt igår är minst lika roligt nästa dag. Leksaker kanske behöver bytas ut då och då allteftersom barnet växer och bli klokare, men det finns ingen anledning att ha flera fulla kartonger med leksaker som de nästan kan bada i. Det är också mer ekonomiskt att hålla leksaksmängden på en viss nivå.

Låt dem lära sig något nytt varje dag och köp utvecklingsfrämjande leksaker i första hand!