Barnkläder

Hur, var och vilka klädesplagg föräldrar köper till sina barn beror väldigt mycket på åldern på barnet. De första två-tre åren är inte barnen medvetna om hur kläderna ser ut och då kan man som förälder helt gå efter eget tycke och smak.

Barn
Till viss del går det att komplettera med second-hand även om framförallt ytterkläder med fördel köps in nya. Att ha en T-shirt eller tröja som är något sliten i sömmarna gör inte speciellt mycket men man bör inte resonera lika när det gäller regnkläder, jackor eller skor.

När sedan barnen kommer upp i treårsåldern blir de betydligt mer medvetna om vad de tycker är snyggt eller inte. Däremot kan det vara väldigt upp till dagsformen vad de tycker. Vid 5-6 års ålder har däremot den egna viljan och uppfattningen om vad som är snyggt eller inte blivit så stark att det inte längre är lätt för föräldrarna att köpa hem vad som helst som hittats på rean. Nu är det kompisar, mode och egen smak som kommer att styra valet av klädesplagg resten av livet.

Behövs inte alltid nytt

Vi nämnde second hand som komplement, men det behöver inte vara just som komplement. Second hand eller bara ärvda kläder från släktingar som har barn som vuxit ur kläderna går minst lika bra som att köpa nya. När barnen är små så växer dom väldigt fort, så har man möjlighet att ärva kläder från andra eller hitta billiga på second hand eller motsvarande så är detta ett utmärkt sätt att se till så att det inte blir så dyrt, fastän man byter ut kläderna rätt så ofta.