Jakten på en passande laptop

laptops_41494360

En bärbar dator är det perfekta verktygen i så många olika situationer. Har man väl börjat använda en och blivit van kommer man inom kort undra hur man klarade sig utan en tidigare. Här kommer en liten snabb köpguide för den som är i behov av en ny laptop.

Först och främst ska man ju klarlägga vad det är man kommer att använda datorn till. Är det en arbetsdator, en speldator eller kanske bara en dator att surfa på man är ute efter?

Lägst krav behöver man nog ställa på en datorn man inte tänkt att göra mycket mer än att surfa, läsa sina mejl och liknande. Här klarar man sig nog bra med en mindre och därmed även en billigare modell. Man kan faktiskt ta och titta på några exempel som använder sig av Chromes egna operativsystem.

En speldatorn kan ju många gånger ställa lite högre krav på specifikationerna. Men det behöver inte alltid vara fallet. Om man inte spelar något annat än till exempel casinospel duger nog nästan vilken laptop som helst. Vill man dock spela mer krävande spel kommer man få lägga ut en större slant, både för en kraftigare laptop och en med större skärm. Och det är nog i regel rekommenderat att man satsar på en dator som kör Windows.

Behöver man en dator att arbeta med kommer ju kravet bero på vilket typ av arbeta man håller på med. En del arbeten kanske inte behöver mycket mer än en Office-paket medan andra kräver avancerade bild-, video- och/eller ljudbehandlingsprogram. Arbetsytan på själva skärmen kan också komma att bli viktigt och det kan absolut vara värt att satsa på en riktigt stor skärm om man till exempel håller på med bild- eller videoredigering.