Köpa längdskidor

De inbitna idrottarna väljer skidor på vintern och löpning eller cykel på sommaren. I vårt klimatväxlade land ter sig dessa val naturliga. Åtminstone om man bor norr om de mörka Smålandsskogarna eftersom den undre delen ofta får snöfattiga vintrar.

Men även skåningar tränar inför och deltar i skidtävlingar såsom det berömda Vasaloppet. Slalomskidor är lätta att hyra i backen men vill man åka längdskidor är det bäst att äga sina egna. Många bor ju i närheten av ett elljusspår som förvandlas till skidspår under snörika vintrar.

411299-alpine-touring-skiers

Vad ska man tänka på?

Mora-Nisses tid fanns inte så många valmöjligheter vad själva materialet beträffar. Då var det bara vallningen som skilde åkarna åt materiellt sett. Idag ställs det betydligt större krav och begreppet “laggar” är ett förlegat begrepp. Att kolla upp skidor bör man ägna sig grundligt åt innan man gör sitt val. Här kan man få några goda råd. Generellt sett bör man tänka på att skidan ska glida bra i spåret samt ge fäste när man skjuter ifrån. Dessutom är det viktigt att den ger svikt. Detta är sådant som är svårt att mäta om man inte provar skidorna, därför är det viktigaste alltid att gå till en återförsäljare och prova skidorna. Erfarna återförsäljare, kan ge dig råd och hjälpa dig hitta rätt. Viktigt är att vara ärlig om din kunskapsnivå och dina ambitioner.

Vad man bör tänka på är vilken typ av åkare man är och vilken vana och träning som ligger bakom. En ovan motionsåkare skall ha en annan inställning av spannet, mjukare skidor helt enkelt. Skidornas längd och styvhet är två viktiga faktorer som skall stämma överens med åkaren. Vallningsbara skidor skall den som åker Vasaloppet ha. Den som bara skall glida fram i snön för naturupplevelsens skull kan välja vallningsfria skidor.