Leksaker – kvalitet lönar sig

Att leka är lite av det som barn är mest kända för, redan i åldern 4-6 månader så börjar vi tycka om att leka med saker. Så det dröjer därmed inte länge innan det är dags att införskaffa de första leksakerna.

Lek och lär

Lek och lär

Både lusten och förmågan att leka är för oss människor medfödd, vi har det i oss ända från början. Till en början så behöver man som barn dock en vuxens hjälp i leken eftersom den första leken är en form av samspel mellan spädbarnet och föräldrar eller andra i dess närhet. För barnet så handlar det om att lära sig basala saker som att titta, lyssna, smaka, känna och att samspela med föräldrarna.

På Vårdguiden så berättar man att leken “tittut” ofta är en av de första lekarna, och som dessutom är en bra källa till lärdom. Det leken lär barnet är att genom samförstånd och ömsesidighet känna trygghet och tillit till föräldrarna som i leken försvinner bakom exempelvis en kudde, men kommer sedan alltid tillbaka till barnet.

Lek på egen hand

När barnet sedan blir lite äldre så behöver det inte alltid föräldrarnas engagemang i leken, utan blir mer och mer självgående tillsammans med sina leksaker. Men bara för att föräldrarna inte deltager i leken så betyder det inte att inte barnet lär sig nya saker. Dels för att i den åldern så är det mesta som sker nya lärdomar. Dels så finns det också bra leksaker för att lära sig nya saker, så kallade pedagogiska leksaker. Det kan vara exempelvis pussel, verktygslådor eller byggsatser. Se dock till att leksakerna inte är alldeles för svåra att förstå, då blir leken inte alltid lika rolig. Men lite utmaning är förstås bra.

Och till sist också till vårt specialämne, att handla saker billigt. Gällande barnleksaker så är det inte alltid den billigaste leksaken som är bäst att köpa. Detta beror på att om något är av dålig kvalitet så kommer det förmodligen att gå sönder. Barn är experter på att plocka sönder saker. Och finns det då smådelar, ja då är det mycket troligt att dessa kommer att hamna i munnen – och riskera att fastna i halsen. Vårt råd är att satsa på bra kvalitet till småttingarna.