Lönsamt med iPad som enda dator?

3371469-a-black-wi-fi-ipad2-with-gray-smart-cover

Surfplattorna slog ner som en bomb i våra hushåll för några år sedan, utsågs till årets julklapp 2010 och blev snabbt populära bland såväl barn som vuxna tack vare sitt flexibla sätt och sin enkla funktion.

Numera kan du förvandla surfplattan till en bärbar dator tack vare ett portabelt tangentbord för iPad samt rätt appar och programvaror. De surfplattor som finns idag har hög prestanda, lång batteritid och är både lätta och portabla.

Men kan den ersätta laptopen helt och hållet? Mobil.se fick för sig att testa i en vecka och bytte ut den traditionella bärbara datorn mot två olika surfplattor (Samsung och iPad) med tillhörande tangentbord. För den som är van vid en vanlig dator kan det kännas ovant att inte ha en fysisk datormus att navigera med, men å andra sidan är det bara en tidsfråga innan du styr med hjälp av piltangenterna på tangentbordet som om ingenting. Är du väl förberedd och inläst på vilka program och appar du behöver ladda ner för att kunna använda din surfplatta som en dator, så finns möjligheterna där. Du kan både skriva, redigera bilder och surfa som i en vanlig dator. Skaffa dock gärna ett tangentbord för iPad, så går det mycket lättare att svara på mail och skriva samtidigt som du slipper fingra på skärmen onödigt mycket. Det är också skönt att skriva på. Dessutom kan du placera surfplattan på dockningsstationen i tangentbordet för att underlätta ditt arbete.

Om ditt syfte med surfplattan är att samla information, surfa, lyssna på musik, spela spel och kolla mailen är den ett utmärkt verktyg som du lätt och smidigt tar med dig vart som helst. Det visade sig vara lite svårare att använda Word och Excel i en surfplatta, även bildredigering är lite svårare om skärmen inte är tillräckligt stor. Förmodligen togs inte heller surfplattor fram för att ersätta laptops.