Rea

Det känns alltid bra att hitta något snyggt på rea. Att få betala under utsatt pris får oss att köpa mer och köper man mycket har man inte lika stor ångest om det mesta hade nedsatt pris. Vart hittar man bra reor? Var hittar man det bästa rabatterna är det online eller i de fysiska butikerna?

Bokrean

I februari månad drar bokrean igång och hela landets bokhandlar rabattera ut dussintals boktitlar. Populariteten hade minskat lite på senare år och julhandeln blev viktigare för bokhandlare än bokrean. Men årets bokrea verkar visa på en ny uppsving i popularitet. Runt om i landet slår butiker upp portarna redan vid midnatt. Vill man köpa böcker för resten av året eller till den planerade semester så ska man passa på.

Bokrean började på 20-talet då bokförlagen snabbt ville bli av med sina restupplagor som de inte fått sålda. I början fanns inga satta regler men på 30-talet började förlagen gå ihop och komma överens om ett gemensamt datum att ha sin rea på. De ville att den inte skulle vara för nära julhandeln, samt passa ihop med skollov och löning. Därav hamnade bokrean i februari och även om datumet skiftar från år till år är det alltid samma månad.

Mellandagsrean

På mellandagsrean vill alla butiker bli av med julresterna. Under julhandeln köper butikerna in större lager eftersom så många handlar julklappar. Sedan vill de så klart få bort hela lagret så de kan köpa in nytt inför nästa säsong. Då kan saker och tinga vara rejält rabatterade, upp till 75 % är inte ovanligt.

Mellandagsrean börjar tidigt på morgonen redan på juldagen eller annandagen och fortsätter in i januari. Många kan stå och köa i flera timmar för att få chansen att köpa en ny tv eller iPhone för betydligt billigare pris.  Dock har vissa börjat lägga rean senare eftersom de anser att det är oschysst mot kunden att en vara som kostar 2000 kronor under julhandeln säljs iväg för halva priset bara dagar senare.

Onlinerea

På nätet finns det alltid pågående reor. Många butiker har börjat med att ha en sida som alltid är fyll med reaprodukter. Därför är det allt smart att hålla ögonen på nätet när man är shoppingsugen för man kan komma undan billigare än att gå i butikerna. Sedan är utbudet mycket större. Det finns också sidor som specialiserar sig på samla ihop tusentals rabattkoder på en sajt som man sedan kan hämta och använda i butiken. Om du exempelvis vill att shoppa billigare på Zalando kan du alltid börja med att titta in på Rabatterat.nu och hämta de erbjudanden och reakoder som finns där.