Starta en webb-butik

Att driva en webb-butik kräver lika mycket arbete av dig som andra butiker, men det globala nätet ger andra möjligheter att nå kunderna.

Du har inte samma löpande kostnader då du slipper betala hyra för en butikslokal och åtminstone till en början kan du sköta det som ett enmansföretag – till dess att antalet beställningar gör att du behöver anställa hjälp.

Dra nytta av internet

Nästan allt går att sälja via internet och det erbjuder dig bra affärsmöjligheter. Antingen kan du starta webb-butiken som ett komplement till din vanliga butik och därigenom nå ut till en större kundkrets, eller kan du ha en butik som endast går att handla från genom hemsidan.

Strategi

Gör en affärsplan över vad just din butik är bättre på än konkurrenterna. Att konkurrera med lägre priser är svårt för ett litet företag och det är därför bättre om du hittar andra fördelar. Exempel på sådana skulle kunna vara att du äger en större expertis eller har ett mer exklusivt utbud än dina konkurrenter. Tidigare har vi skrivit en artikel med tips för dig som vill starta en butik. Den kan även vara till hjälp för den som vill starta en webb-butik och du kan läsa den här.

Välj rätt teknik

Det är viktigt att du väljer rätt plattform. När du har din affärsplan färdig vet du antagligen hur stor butik du behöver. För att det ska gå lättast möjligt kan du använda dig av en återförsäljare av e-handelssystem. Du hittar en lista över 25 stycken olika försäljare på sajten Driva Eget. Det underlättar för dig eftersom du bland annat får butik, support samt koppling till betalsystem.

Erbjud olika betalningssätt

De som shoppar på nätet har ett stort utbud att välja bland och om du inte erbjuder mer än ett betalningssätt förlorar du lätt kunder. Du kan till exempel erbjuda köp på faktura samt betalning genom till exempel Payson.

Se till att folk hittar dig

Marknadsför dig genom sociala medier och på bloggar. Om ditt företag blir omnämnt och länkat till i en blogg medför det att det hamnar högre upp i träfflistan vid sökningar på Google. Andra sätt att åstadkomma det är om du använder dig av viktiga sökord i rubriker eller som titlar på sidorna.